E.B.M. - Erasing Borders with Music

Održana radionica Solo i zbornog pjevanja

Novosti   |   17.01.2018.

17. siječnja 2018.g. u Hrvatskoj školi Miroslava Krleže u Pečuh održana je slijedeća aktivnost u sklopu Interreg projekta. Svečano solo i zborno pjevanje je aktivnost koja je okupila veliki broj sudionika, njih preko 120. Osim domaćina programu su nazočili učenice i učenici Osnovne škole Vladimira Nazora iz Virovitice i polaznici Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica sa svojim nastavnicima u pratnji.

Goste i domaćine je dočekao postavljeni stol gdje su se svi mogli okrijepiti a nakon čega je počeo i službeni program. Kako je svečano solo i zborno pjevanje žanr koji se odvija na pozornici, domaćini su predstavili prigodni program, u kojem se pjevalo najprije na hrvatskome. Nakon pozdravnih riječi ravnatelja Gabora Đervarija, solo pjesma i zborno izvođenje oglasilo se na mađarskome a hrvatski je pjevao Ženski pjevački zbor Augusta Šenoe iz Pečuha, čije su članice svojim zrelim glasovima dočarale ugođaj crkvenog pjevanja. Učenice Njemačkog školskog središta Valerije Koch iz Pečuha, otpjevale su nekoliko pjesama na njemačkome. Nakon toga učenica Kata Egri uz pratnju tamburaškog sastava Hrvatske škole Miroslava Krleže pjevala je na romskome jeziku, što je posebno oduševilo publiku. Za kraj uvodnog programa, nastavnica glazbene kulture, Marta Šandorka Rohonczi je uspjela nagovoriti i ujedno ravnati pjevanjem svih sudionika programa, koji su otpjevali himnu Europe na mađarskome, hrvatskome i njemačkome jeziku.

Nakon kratke stanke formirano je tri miješane skupine sudionika, koji su u rotaciji prošli tri više od polusatne radionice, gdje su naučili pjevati jednu crkvenu pjesmu, jednu mađarsku narodnu, obrađenu kao zabavnu, čija je bila zanimljivost da je tekst dijelom zamijenjen i hrvatskim prijevodom originalnog. U trećoj se skupini obrađivala njemačka narodna pjesma, gdje su se u pratnju harmonike jako brzo uključili i tamburaši Hrvatske škole Miroslava Krleže iz Pečuha.

Završni dio aktivnosti je bila kratka prezentacija, gdje su svi učenici zajednički prezentirali ranije naučeno, što je pomoću nove tehnike ozvučenja, nabavljene u sklopu projekta zvučalo tako da su se „ježili“ svi slušatelji koji su bili nazočni u cijeloj školskoj zgradi. Pri završetku je ravnatelj podijelio prigodne poklone, posebno gravirane USB stikove, kroz koje su bili provučeni papirni aviončići s projektnim logotipom na svojim krilima, koje su sudionici na ravnateljevu riječ istodobno lansirali u zrak velike svečane dvorane.

Poslije svečanog solo i zbornog pjevanja uslijedio je i svečani ručak u svečanoj balskoj dvorani susjednog hotela. Nakon ručka, iznenađenju još nije bio kraj, pošto su učenice i učenici iz Virovitice sa svojim pratiteljima imali mogućnost obići jednu od najreprezentativnijih zgrada grada Pečuha, Koncertnu dvoranu Zoltana Kodalya. Monumentalna zgrada od 11 144 četvornih metara i 999 stolica na gledalištu je koncertna dvorana zavidnih dimenzija i jedna od najljepših u ovom dijelu i šire u Europi. Osim obilaska, djeca su imala mogućnost isprobati svjetski čuvenu akustiku dvorane, kada su na pozornici otpjevali dvije pjesme iz svog zbornog repertoara.

Nakon ovog svečanog doživljaja  u kasne popodnevne sati gosti su se vratili svojim kućama.

Podijelite

   

Novosti

Održana posljednja radionica projekta EBM u Virovitici.
Održana radionica Glazbene igraonice
Radionica etnografskih karakteristika s lijeve strane rijeke Drave
Učenici iz Virovitice i Pečuha izradili vodič kulturnih, povijesnih i prirodnih ljepota Virovitice
˝Mini konferencija za profesore˝ - Aktivnost 11.
Učenici snimili 10 pjesmama tipičnim za prekogranične prostore, kulturu i nasljeđe
Održana radionica Solo i zbornog pjevanja
Održana radionica klavira u sklopu implementacije projekta E.B.M. U Virovitici
Održana radionica tradicionalne narodne glazbe i plesa u partnerskoj školi u Pečuhu
Na prvoj radionici u sklopu projekta “Erasing Borders with Music” sudjelovalo 50-ak učenika